Cum am reusit sa alerg un maraton?

Oricine poate alerga un maraton. Desi 42,195 km pare o distanta extrem de mare, nu este asa. Eu am reusit sa alerg maratonul doar pentru ca mi-am propus acest lucru si apoi m-am pregatit corespunzator. Cu cat te vei pregati mai bine cu atat vei te vei simti mai bine pe durata maratonului si te vei bucura mai mult de cursa. Iar senzatia cand treci linia de sosire in aplauzele spectatorilor, ti se pune medalia de gat si realizezi ca ai reusit sa alergi un maraton este greu de povestit in cuvinte, asa ca merita incercata.

Oricine este un atlet: singura diferenta este ca unii se antreneaza si altii nu.


Cum am reusit sa alerg maratonul?

1. In primul si in primul rand imi placea sa alerg. Nu atat de mult cat un maraton, alergam 45-60 de minute din cand in cand. Si pentru ca imi placea, acum vreo 4 ani dupa ce am alergat o distanta mai mare (10 km pe atunci mi se parea mult) mi-am zis in gluma "ce ar fi daca as alerga in 2012 maratonul la Jocurile Olimpice de la Londra?". Evident ca habar nu aveam ce inseamna sa alerg un maraton, dar suna frumos.
Dar cum nu mi-am propus asta cu adevarat ieseam la alergat doar din cand in cand si imi placea de fiecare data, insa nu constant. Pana anul aceasta in primavara cand nu mai stiu in ce imprejurare mi-a venit mie ideea ca vreau sa alerg un maraton! Mi-am si notat pe usa din dormitor pentru a nu mai uita.

intre timp am lipit aici si numarul de concurs pe care l-am purtat la maraton
2. Mi-am cumparat o pereche de adidasi de alergare. Asa fac alergatorii :) In plus mai ai nevoie de un tricou din acela sintetic care sa se usuce repede de transpiratie si niste pantaloni scurti. Pe langa aceastea iti mai trebuie un drum pe care sa alergi, un parc sau o pista de atletism, pe aproape de casa.
Deci alergatul nu e un sport scump, nu e ca mersul la sala sau ca tenisul unde trebuie sa iti faci un abonament, sa gasesti un teren unde sa joci. Si iti ocupa si mai putin pentru ca nu trebuie sa faci drumul dus-intors pana la sala si inapoi.

3. Am cautat care este cel mai apropiat maraton, unde voi alerga. Si m-am inscris la Maratonul International Bucuresti, care avea sa aiba loc in data de 7 octombrie. M-am inscris si am platit taxa de inscriere pentru a fi si mai motivat.

4. Mi-am facut un plan de antrenament. Exista mai multe site-uri, eu am folosit www.myasics.co.uk unde mi-am facut un cont, am spus ca vreau sa alerg maratonul in data de 7 octombrie, am specificat ca vreau sa alerg de doua ori pe saptamana, am introdus varsta, greutatea, inaltimea si calculatorul mi-a generat un plan de antrenament saptamanal unde imi spunea cat trebuie sa alerg la fiecare sedinta si cu ce ritm, pentru a putea termina maratonul pe care mi l-am propus.

5.  Am iesit la alergat si m-am tinut de programul facut. Nu e greu de urmat, de doua ori pe saptamana, seara, am iesit sa alerg. La inceput distante mai mici de 5-8 km, dupa care am crescut la 12-16, iar in ultima luna au fost cateva alergari lungi de 20, 22, 28 si 32 de km care m-au pregatit fizic si mental pentru maratonul ce avea sa urmeze.

Ca sa fiu sincer nu am respectat 100% planul propus pentru ca in aceasta perioada am facut si ture mai lungi cu bicicleta ori pe munte, care tot antrenament se pot numi. Dar am alergat 90% din sedintele din calendar. Iar daca ratam o alergare, o recuperam in ziua urmatoare, pentru ca altfel ma simteam cu musca pe caciula. Cand am fost in concediu si am ratat cam 2 saptamani de antrenament (care cred ca au fost compensate de mult mers pe jos in Apuseni) chiar imi faceam griji ca imi va fi greu sa reiau antrenamentele. 
Au fost cam 4 luni de antrenament care m-au adus intr-o forma fizica foarte buna si abia asteptam sa alerg maratonul. Si a venit in sfarsit si ziua cea mare de 7 octombrie cand am alergat primul meu maraton, despre care puteti citi aici.

P.S. Stiati ca 1 ora de alergat reprezinta 4% din durata unei zile? Deci foarte putin. Asa ca daca ai timp sa stai pe facebook o ora pe zi sau sa te uiti la televizor, sigur gasesti o ora pentru a face sport :)
Succes la alergat!

Citeste aici si alte articole din seria "alergare".

Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii

  1. Multumesc, n-ar fi rau e cald si bine la Rio :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-un ton optimist, nu pot decât să spun "Să ne vedem cu bine acolo!" :)

      Ștergere
  2. Greu de crezut dar frumos de citit, Felicitari Dragos!

    RăspundețiȘtergere
  3. De la Ciprian cu care jucai ore de fifa 2007 :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ahaa deci tu erai "Anonimul". Da cateodata as mai vrea sa joc fifa ala, ce razboaie mai erau. De atunci de la joc alergam bine :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.