Avrig, orasul de la poalele Fagarasului

Orasul Avrig se afla in centrul Romaniei, in regiunea istorica Transilvania, in judetul Sibiu, iar la ultimul recensamant aici au fost inregistrati circa 14200 locuitori permanenti. Orasul s-a dezvoltat la o altitudine medie de 400 m pe valea Raului Olt, chiar la poalele Muntilor Fagaras, intr-un cadru natural spectaculos in care altitudinile coboara de la 2500 m pana la 350 m. Astfel, Avrigul este delimitat la Nord de Muchia Chirmovului, Magura si de Dealul Nucului unde s-au dezvoltat comunele Nocrich si Rosia, la Vest se afla comunele Racovita, Selimbar si orasul Talmaciu, la Est se afla localitatea Proumbacu de Jos, raul Racovicioara, precum si partea stanga a raului Olt, iar la Sud crestele Fagarasilor (Vf. Budislavu – 2371 m, Vf. Scara – 2308 m, Vf. Suru – 2281 m si Vf. Ciortea – 2426 m) strajuiesc orasul.

Desi in Avrig au fost descoperite urme (un vas gasit in locatia denumita „Cetate”) ce dovedesc prezenta omului in aceasta zona inca din epoca bronzului (1700 – 800 inainte de Hristos), localitatea a fost atestata documentar pentru prima oara in anul 1364, iar la data de 25 aprilie 1989 a fost declarata oras.

Palatul Brukental din Avrig
Orasul si imprejurimile acestuia adapostesc cateva obiective turistice importante ce pot fi vizitate tot timpul anului, in functie de sezonul pe care il preferati, iar dintre acestea amintim: urmele unui cimitir de incineratie daco – romana din localitatea Bradu, urme ce dateaza din secolele II – III dupa Hristos; intre localitatile Bradu si Sacadate exista deasemenea urme ale unei asezari daco romane, necercetata insa; fortificatia medievala de la Avrig – Racovita; muzeul etnografic din Avrig ce functioneaza inca din anul 1971, prezinta o colectie impresionanta de vesminte cu specific regional, atat din perioade mai vechi, cat si din perioade mai apropiate de prezent; casa memoriala a celui care a pus bazele invatamantului in limba romana si anume Gheorghe Lazar, un loc unde puteti admira obiecte ce au apartinut carturarului; Palatul Brukhental cu o gradina impresionanta (astazi se afla intr-o stare foarte proasta datorita lipsei lucrarilor de reamenajare si restaurare a constructiei), ambele construite in anul 1771 pentru a-i servi drept resedinta de vara Baronului Samuel von Brukhental, guvernatorul Transilvaniei in acea perioada; lacasurile de cult Biserica Evanghelica – Lutherana (ridicata intre anii 1270 si 1280, fortificata mai tarziu, in secolul XVI) si Biserica Ortodoxa (ce poarta hramul Duminica Floriilor, ridicata in anul 1762, pictata de catre fratii Pana si Ionascu) completeaza lista obiectivelor turistice din aceasta regiune.

Deasemenea, din Avrig se poate pleca si drumetii pe trasee montane unde puteti admira peisaje pe care nu le veti uita prea curand, iar dintre trasee amintim: Avrig – Poiana Neamtului – Cabana Barcaciu – Negoiu/lacul Avrig, sau Avrig – Izvorul Florii – Suru – Lacul Avrig – Negoiu – Balea.

Datorita multitudinii de atractii turistice amintite in randurile anterioare, in ultima vreme atat in Avrig, cat si pe valea Avrigului au aparut foarte multe unitati de cazare: pensiuni, vile, case de vacanta si cabane ce va asteapta sa petreceti o vacanta de vis in aceasta zona minunata a tarii noastre.


Daca vreti sa primiti o notificare de fiecare data cand public ceva nou, introduceti adresa de email in casuta de mai jos:


Delivered by FeedBurner

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Lasati un comentariu.